Продължете да Пазарувате

Артикули в Количката

Общо

Общо 0.00лв.
Общо 0.00лв.

Възползвайте се от нашите опции на плащане – налжен платеж. Безплатна доставка за поръчки над 100 лв.

6 юли

Неверни факти за вейпинга

Posted by Pavel | 0 comment

Вейпинг устройства: погрешни схващания и неверни факти за техните опасности, които пречат на хората да се откажат от тютюнопушенето

Когато вейп устройствата  се появиха за първи път, те станаха популярен начин за хората да се откажат от тютюнопушенето. Но през 2021 г. се появи мистериозно състояние на  белите дробове, което засегна предимно младите хора, особено тези, които употребяват вейпове. Това накара мнозина да поставят под въпрос безопасността на вейп устройствата.

Състоянието беше наречено  нараняване на белите дробове, свързано с употребата на вейпинг – или накратко Evali. Средната  възраст на хората, засегнати от заболяването, е 24 години. Симптомите включват респираторни оплаквания, като кашлица, задух и болка в гърдите, както и стомашни проблеми, треска и загуба на тегло.

Вече знаем, че Evali не се причинява от търговски вейпинг устройства с никотин. По-скоро състоянието е свързано с продукти, които не са минали през официалните канали за регулация и са били продавани само на определени места. Тъй като THC (активната съставка в канабиса) е скъпа, някои продавачи смесват продуктите си с витамин Е ацетат, за да направят електронната течност да изглежда така, сякаш съдържа повече THC. . Въпреки че витамин Е ацетатът е съставка в някои храни и продукти за грижа за кожата, той е вреден при вдишване.

След като рискът от витамин Е ацетат беше идентифициран, случаите на Evali рязко намаляха. Но това не промени възприятието на много хора за вейпинг устройствата, като мнозина все още са загрижени за тяхната безопасност.

Погрешни схващания

Въпреки официалните изявления на Общественото здравеопазване в Англия и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, в които се посочва, че вейпинг устройствата имат потенциал да са от полза за пушачите, опасенията за опасностите от електронните цигари и вейп устройствата, отчасти заради Evali, все още са обезкуражаващи за хората.

В проучвания от миналата годината близо половината от участниците смятат, че никотиновите вейпинг устройства са толкова вредни, колкото и цигарите, ако не и по-вредни. Дори след установяването на конкретната причина за Evali, повечето хора включили се в анкетата имат погрешното впечатление, че вейповете са опасни за здравето.

Има много причини, поради които погрешните схващания за безопасността на вейпинг устройствата продължават, но несъмнено не помогна, че причината за Evali беше потвърдена точно когато COVID-19 започна да доминира в новинарските цикли. И досега много дискусии относно вейповете  се фокусираха върху рисковете за младите непушачи. Това означава, че потенциалните ползи от вейпинг устройствата за хората, които пушат – и тези около тях – често се игнорират.

Изследванията показват, че вейпове с никотин могат да помогнат на хората да се откажат от тютюнопушенето и могат да бъдат по-ефективни от никотин-заместващата терапия. В проучвания, тестващи вейпинг устройствата като начин за отказване от тютюнопушенето, няма доказателства, че хората, изпитват каквито и да било здравословни проблеми. Освен това се смята, че вейпинга представлява по-малко рискове за хората които не пушат, но често се намират в компания на пушачи. От другата страна, пасивното пушене на цигари убива около 1,2 милиона души годишно.

Също така си струва да се отбележи, че вейпинг устройствата обикновено съдържат само никотин, а не тютюн, който се намира в цигарите. Въпреки че никотинът е пристрастяващо вещество, тютюневият дим съдържа въглероден окис, катран и токсични вещества – включително бензен, арсен и формалдехид. Известно е, че тези вещества причиняват рак и други сърдечни и белодробни заболявания. Вредата от цигарите до голяма степен идва от изгарянето на тютюн, а не от никотина. Вейповете осигуряват никотин, без да изгарят вредните вещества.

Течността и парата, използвани в електронните цигари и вейпинг устройствата, съдържат някои потенциално вредни вещества, открити и в цигарения дим, но в значително по-ниско количество. Освен това, има опасения относно ефекта на никотина върху развитието на мозъка на подрастващите. Въпреки че, както се посочва в скорошно проучване,  никотинът причинява промени в мозъка, само при животните. Учени твърдят, че все още не е ясно дали същият ефект ще се наблюдава при хората. Съществуват и притеснения, че вейповете могат да бъдат алтернатива за пристрастяването към никотина – особено ако хората, които никога не биха започнали да пушат, започнат да използват вейпинг устройства. В действителност, тъй като те  са сравнително нови, несигурността относно техните дългосрочни ефекти несъмнено ще продължи известно време.

Това, което знаем, е, че тютюнопушенето вреди непропорционално на хора от групи в неравностойно положение, включително тези от групи с по-ниски доходи и хора с психични заболявания. Изследвания показват, че пушачите с по-ниски доходи страдат  от заболявания, причинени от тютюнопушенето повече отколкото пушачите с по-високи доходи. Хората с по-нисък социално-икономически статус също имат по-висок риск от рак на белия дроб спрямо тези от по-заможните групи.

Пушенето е не само  свързано с много вредни заболявания, но и убива повече хора от COVID–19 – около 720,000 само в САЩ от март 2020 г. насам. Доказателствата, които имаме досега, показват, че вейпинг устройствата имат много по-малко рискове за здравето от цигарите и са ефективен начин да помогнем на хората успешно да се откажат от тютюнопушенето.

 

 

Благодарим Ви!

Свързано е с профила Ви